30 Nisan 2016 Cumartesi

Basketbol İstatistikleri ve Beşiktaş II

Son söylemem gerekeni baştan söyleyeyim. Bu saatten sonra art arda gelecek galibiyetler, takımın playoff görmesi yada final görmesi hiçbir şey ifade etmiyor. Beşiktaş basketbol şubesi tıpkı futbolda son dönemlerde olduğu gibi dikkatli bir şekilde ele alınmalı, yatırım görmeli ve planlanmalı. Aksi durumda uzun yıllar sürecek hüsranlara sezonluk sevinç kırıntıları ekleriz hepsi bu.

Beşiktaş Plus-Minus ve Adjusted Plus-Minus

Yapılan hesaplamalar koç Yağızer Uluğ’un takıma geldikten sonraki, takımın son halini aldığı (Nate Wolters gitmeden önceki) dönemi kapsıyor. Yani 7. Hafta oynanan TED maçı ile geçen haftaki Fenerbahçe maçı öncesi dikkate alındı. Plus-Minus istatistiğinin bir kötü yanı da az veriyle çalışmaktan kaynaklı oluşan sıkıntılardan geliyor. Yine de hem koç için hem de işin istatistik kısmıyla ilgilenen basketbol severler için önemli sonuçlar olduğunu düşünüyorum.

Roster
Plus-Minus
Minutes
Randy Culpepper
9,18
213
Macıej Lampe
6,33
278
Cenk Akyol
5,95
195
Chınemelu Elonu
0,84
238
Lamont Alexander Hamılton
0,25
319
Muratcan Güler
0,00
24
Nate Wolters
-0,12
331
Engin Atsür
-1,67
312
Tremmell Darden
-2,67
255
Doğan Şenli
-6,35
44
Berkay Taşkıran
-16,02
15
Table 1Plus-Minus değerleri ve oynadıkları dakikalar

Tablo 1 de kadronun uyarlama yapılmamış plus-minus değerleriyle oyuncuların oynadıkları süreler gözüküyor. Hesaplamaya başlarken oyuncuların en az 4 dakika birlikte sahada olması şartı kondu. Bu şartla birlikte Beşiktaş takımı toplamda 33 farklı 5 ile mücadele etmiş. Engin-Wolters-Darden-Lampe-Hamilton 5’i 64 dakikayla, sahada en çok beraber oynayan oyuncular durumunda. Tablo 1’e baktığımızda ise Culpaper, Lampe ve Cenk’in bu sezonki en yararlı oyuncular olduğu gözüküyor. Bunun yanında Doğan ve Berkay’ı aldığı az dakikalar yüzünden dikkate almazsak Engin ve Darden’ı bu sezonki en düşük performanslı oyuncular olarak belirleyebiliriz. Ancak bunlar ham plus-minus sonuçlarına göre söyleyebileceklerimiz. Daha gerçekçi verilere ise Tablo 2 deki adjusted plus-minus ile ulaşıyoruz.



"+/-" ratings
Roster
7-17 games
7-18 games
7-19 games
Macıej Lampe
30,89
26,89
29,95
Chınemelu Elonu
9,69
9,06
16,89
Lamont Alexander Hamılton
7,53
4,80
9,23
Randy Culpepper
8,89
6,87
6,63
Engin Atsür
-9,07
-9,56
-9,70
Nate Wolters
1,47
-1,33
-11,37
Cenk Akyol
-22,29
-14,00
-15,55
Tremmell Darden
-31,12
-21,47
-22,84
Table 2 son 3 maç sonunda adjusted plus-minus değerleri

Yukarıdaki tabloda sırasıyla Trabzonspor, Anadolu Efes ve Royal Halı Gaziantepspor maçları sonrası yapılan hesaplamalar yer almakta. Muratcan Güler, Doğan Şenli ve Berkay Taşkıran toplam dakikaya oranla çok fazla süre bulmadıkları için incelemenin dışında tutuldu. Aralardaki büyük değişimler ise verinin azlığından kaynaklanıyor. Bu büyük değişiklikler bile ana şekli çok etkilemiyor. Sonuçlara bakılınca Lampe’nin +30 a yakın değerle bu sezon Beşiktaş’ın en önemli ismi olduğu görülüyor. Bu başarısında Lampe’yi diğer 2 uzun Elonu ve Hamilton izliyor. Ancak aynı başarıyı dış oyuncularda göremiyoruz. Sahada olması pozitif sonuç yaratan tek kısa Culpepper olarak dikkat çekiyor. Sezonun en büyük hayal kırıklığı ise -22 değeri ile Darden olarak gözüküyor. Darden ile birlikte diğer dış oyuncular Cenk, Wolters ve Engin de yine negatif değerlere sahip dış oyuncular.

Sezon boyunca gidecek mi kalacak mı tartışmaları bitmeyen Nate Wolters’ın son 3 maçta bariz bir düşüşü gözüküyor. Takımın önemli bir parçası olan Wolters’ın Gaziantep maçından sonraki performans değerlendirmesine baktığımızda (-22) gidişinin aslında takımı olumlu yönde etkileyeceğini söyleyebiliriz. Bu iddiamızı biraz daha geliştirmek için ise tablo 3 ve 4’ten yardım alabiliriz.

Tablo 3 İkili oyuncu değerlendirmeleri

Tablo 4 İkili oyuncu değerlendirmeleri

Tablolarda oyuncuların 2’li durumları belirtilmektedir. Tablo 3 satır ve sütundaki 2 oyuncunun da sahada olduğu durumu, Tablo 4 de ise sütundaki oyuncu oyunda ama satırdaki oyuncu yokken ki durumu gösteriyor. Tablonun içindeki gösterimde ise ilk yazılan rakam rakibe karşı olan durumu, ikinci yazılan yanında minutes kısaltması m ile verilen durum ise toplamda kaç dakika bu durumda yer aldıklarını belirtiyor. Örnekle açıklamak gerekirse tablo 3 de A ve B oyuncularının kesiştiği sütunda 5 200m yazdığını varsayalım. Bu durumda bu oyuncuların 200 dakika beraber sahada kaldığını ve bu durumda rakiplerine 5 sayı fark altığını gösterir.

Gelelim tekrar Beşiktaş’a ve Nate Wolters’a. Tablolarda görüldüğü üzere Wolters sahada yokken bir tek Darden’lı beşin rakip karşısında üstünlük kuramadığı gözüküyor. Onun dışında özellikle Engin, Hamilton, Elonu ve Cenk’in Wolters’sız oynadıkları beşlerde üstünlüklere göze batıyor. Benzer mevkinin oyuncuları Engin ve Nate birlikte sahada olduğu dönemde takım 6 sayıyla kaybederken sadece Engin’in oynadığı dönemde ise 6 sayıyla kazanıyor. Tersi durumda ise yani Nate sahada Enign yokken ise kazanç 9 sayıya çıkıyor. Maalesef ki Engin’in karnesi Nate’den iyi değil. Takımın iki oyun kurucusunun da takıma olumlu katkı yapmadığını net bir şekilde söyleyebiliriz. Çare Bobby Brown! Daha doğrusu umudumuz bu yönde.

Adjusted plus-minus değerinde zirvede olan Lampe, bu tablolarda da farkını gösteriyor. Lampe’nin sahada olmadığı dönemde takımın nerdeyse üstünlüğü yok. Lampe sahadayken ise durum tam tersi. Özellikle Culpepper ile oynadıkları 114 dakikada rakibe karşı 23 sayılık üstünlük kurmuş durumdalar. Lampe-Elonu pota altınında birlikte oynadıkları 76 dakikada 14 sayılık üstünlük kurmaları göze çarpıyor. Lampe ile uyum içinde gözüken diğer oyuncu ise Cenk. Lampe’nin sağladığı pota altı tehdidi sayesinde açık alan bulabilen Cenk, sahada kaldıkları 115 dakikada Beşiktaş’a 14 sayılık üstünlük sağlamışlar.

Tablolarda dikkati çeken diğer veriler ise;  Adjusted plus-minus değer sonuncusu Darden kenardayken takımın genelde rakibe üstünlük kurduğu. Culpepper’ın Elonu’suz oynan 88 dakika sonunda 20 sayılık üstünlük kurması. Nate’in yokluğunda Cenk’li kadronun 63 dakika boyunca rakibine 16 sayılık üstünlük kurması. Engin sahada yokken Lampe’li Beşiktaş’ın 79 dakikada rakibe 22 sayılık üstünlük kurması.


Golden State Warriors genel menejeri Bob Myers’in dünyanın en büyük spor analitiği konferansı MIT Sloan Sports Analytics de dediği gibi; Analitik bikini gibidir, çok şeyi gösterir ama her şeyi göstermez. Türkiye’deki spor kulüplerinin de hızlı bir şekilde kendilerini bu bilgi kaynağına adapte etmeleri gerekmektedir.  Hem katkı sağlamak hem de bilinirliğini arttırmak adına mümkün olduğunca özet bir şekilde analizleri paylaştım. Yapılan çıkarımlardan çok daha fazlası tablolarda bulunabilmekte ve koçun tecrübesiyle birleşince takıma büyük katkı vereceğine inanmaktayım. Bu ve benzer yöntemlerle takım, rakip, bireysel oyuncu gibi analizleri yapacak kulüpler başarı konusunda öne geçeceklerine inanmaktayım. Dileğim Beşiktaş’ın öncülüğünde gerçekleşir bu gelişmeler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder